Nainen ja kolme lasta katsomassa vitriiniin Satakunnan museon näyttelyssä

Syyspäivä porilaiseen tapaan

Nainen ja kolme lasta katsomassa vitriiniin Satakunnan museon näyttelyssä

Porin syksy tarjoaa paljon tekemistä kaiken ikäisille. Monipuoliset kulttuurikohteet, kuvankauniit luontoreitit sekä upeat saaristomaisemat ovat oleellinen osa Porin syksyä.

Tutustu uniikkiin Yyteriin

Porin uniikki luonto ja merimaisemat ovat vertaansa vailla. Merenrannasta voi nauttia esimerkiksi Yyterissä. Natura- ja luonnonsuojelualueeseen kuuluva kolme kilometriä pitkä hiekkaranta houkuttaa syksyisin niin retkeilijöitä kuin surffareitakin. Rohkeimmat uskaltautuvat uimaan myös vesien viilennyttyä. Yyterin ainutlaatuinen luonto, aktiviteetit ja palvelut tarjoavat tekemistä koko päiväksi. Yyterin alueella on laajat retkeilymaastot, joiden valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle sopiva luontopolku.

Idyllinen Reposaari huokuu tunnelmaa

Reposaari eli ”Räpsöö” sijaitsee aivan Porin edustalla Selkämeren ulapan äärellä. Reposaaren tunnelma on kotoisa värikkäine puutaloineen, ja upea norjalaistyylinen puukirkko on suosittu vierailukohde.

Saaren lounaisosassa sijaitsee Reposaaren linnakepuisto, joka tarjoaa nähtävää juoksuhaudoista korkeaan puiseen näkötorniin. Linnakepuistossa voi seikkailla ristiin rastiin ja seikkailun jälkeen levähtää vaikka Takarannan merenrantakallioilla. 

Puutaloja Reposaaressa

Retki sileille kallioille

Reposaaren vastarannalla sijaitsee Kallon majakkasaari, jonne pääsee suoraa tietä Porin keskustasta. Saarella toimii Porin merivartiosto sekä saaren purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg BSF, joka on maamme vanhin yhtäjaksoisesti toiminut urheiluseura. Porilaiset hakeutuvat Kallon kallioille seuraamaan niin auringonlaskuja kuin syysmyrskyjäkin.

Aallot lyövät kallioon Porin Kallossa.

Luonnon helmassa keskellä kaupunkia

Lapsiperheille Pori tarjoaa paljon mieluisaa tekemistä. Yyterin lisäksi Porista löytyy paljon muutakin jännittävää lapsille. Aivan keskustan kupeessa sijaitseva Kirjurinluoto on Porin oma keskuspuisto. Kirjurinluoto on saavuttanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana.

Kirjurista löytyy esimerkiksi valtava Pelle Hermannin leikkipuisto, josta löytyy tekemistä kaikenikäisille lapsille täysin maksutta. Puistoalue pitää sisällään muun muassa liikennepuisto Vinkkarinmusiikkileikkipaikka Virtuoosin sekä ison leikkikäytössä olevan merirosvolaivan. Frisbeegolfin ystäville Kirjurista löytyy frisbeegolfpuisto

Kirjurinluoto tarjoaa upeat puitteet myös lenkkeilyyn! Luodolla risteilevillä reiteillä kuljetaan niin pitkospuilla, niityllä kuin metsäpoluillakin ja välillä voi pysähtyä nuotiopaikalle evästauolle. Myös pyöräilijöille on omat reittinsä.

Ilmakuva Pelle Hermannin puiston merirosvolaivasta

Vesipedon lempikohde

Porin keskustassa sijaitsee kylpylämäinen uimahalli, jossa on seitsemän erilaista allasta. Näihin lukeutuvat muun muassa 50 metrinen uintiallas, poreallas, tenava-allas, kylmäallas ja 32-asteinen monitoimiallas. Lisäksi uimahallissa on 50 metrinen vesiliukumäki, joka kulkee osittain rakennuksen ulkopuolella.

Keskustan uimahallin poreallas jossa ihmisiä

Tutustu kauniisiin kulttuurikohteisiin

Porissa ja lähialueilla riittää nähtävää kulttuurinnälkäisille. Yksi Suomen suurimmista ruukkialueista, Ahlströmin ruukki, tarjoaa tekemistä vaikka pidemmällekin vierailulle. Alueelta löytyy korkeatasoinen hotelli sekä lähi- ja villiruokaa tarjoileva ravintola. Alueella sijaitsee myös Alvar ja Aino Aallon suunnittelema Villa Mairea, jossa järjestetään opastettuja kierroksia. 

Yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä on Käppärän hautausmaalla sijaitseva Juséliuksen mausoleumi. Paikallinen teollisuusmies Fritz Arthur Jusélius teetti mausoleumin tuberkuloosiin menehtyneelle tyttärelleen Sigridille tämän viimeiseksi lepopaikaksi.  

Monipuoliset museot tarjoavat nähtävää

Porin keskustan tuntumassa toimii myös useita museoita. Satakunnan Museo on kulttuurihistoriallinen museo, jonka kolmeen kerrokseen sijoitetut näyttelyt tutustuttavat paikalliseen historiaan, ilmiöihin ja elämään esihistoriasta nykypäivään. Museo sijaitsee historiallisen Kivi-Porin alueella Kokemäenjoen rannalla. 

Varsinkin lapsiperheiden suosiossa oleva Luontotalo Arkki on värikäs ja rento luonnontieteellinen museo Porin sydämessä. Arkki tarjoaa kattavasti tietoa Satakunnan ja Selkämeren luonnosta sekä esittelee monipuolisesti myös muita ympäristöteemoja. Luontotalo Arkki on sympaattinen kohde aivan Porin keskustaa halkovien ristikkäispuistojen risteyksessä. 

Paikallista teollisuushistoriaa tunnelmallisessa miljöössä esittelee Rosenlew-museo. Museon perusnäyttely tutustuttaa teollisuusperintöön monialaisen Rosenlew-yhtiön historian ja tuotannon kautta.