Ahlströmin ruukin pääkonttori ja suihkulähde pihassa

Aallon jäljillä ja ruukkien lumoissa

Näe ja koe Porin nähtävyyksiä sekä arkkitehtuuria. Ihastu Ahlströmin ruukkialueen upeaan kokonaisuuteen kera Villa Mairean, kulje Alvar Aallon jalanjäljissä, nauti kauniista jokimaisemasta uudistuneessa Etelärannassa ja tutustu tunnelmallisiin kirkkoihin.

Ahlströmin ruukin pääkonttori ja suihkulähde pihassa

Ruukkien lumossa

Porin seudulta löytyy kaksi ruukkialuetta. Ahlströmin Noormarkun ruukkialue on yksi Suomen suurimmista ja näyttävimmistä ruukkialueista. Ruukissa on tasokkaita majoitus- ja ravintolapalveluita sekä mahdollisuus kulttuurikierroksiin.

Ulvilassa sijaitseva 1800-luvun Leineperin rautaruukkimiljöö tarjoaa kesäisin kävijälleen rauhoittavan kulttuuriympäristön kosken pauhuineen, käsityöläispajoineen ja näyttelyineen sekä ainutlaatuisen kahvila-ravintolamiljöön. Ruukkialueen palvelut ovat avoinna myös muina vuodenaikoina tapahtumien yhteydessä.

Aallon jalanjäljissä

Alvar Aalto -kohteita Porin seudulla ovat muun muassa Noormarkun Villa Mairea ja Kauttuan
Terassitalo. Ne ovat rakennuksia, joiden arjessa yhdistyivät arkkitehtuuri, ikoniset designhuonekalut, taide ja hyvinvointi. Näitä muotoilun ja taiteen ihmeitä tullaan katsomaan maailman joka kolkasta!

Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat Villa Mairean kodiksi ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille. Rakennus valmistui Noormarkun ruukin alueelle vuonna 1939. Harry Gullichsen toimi tuolloin A.Ahlström Oy:n pääjohtajana. Maire Gullichsen oli taiteen tukija ja keräilijä, jonka ulkomainen taidekokoelma on esillä Villa Maireassa. Rakennuksessa toimii Maire Gullichsenin perustama Mairea-säätiö, joka esittelee rakennusta yleisölle ja huolehtii omistamistaan kokoelmista. Villa Maireaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Rakennus on yksi maailman tunnetuimmista yksityiskodeista ja siellä vierailee tuhansia ihmisiä vuosittain.

Sisäkuva Villa Maireasta

Vanha keskusta ja jokiranta

Porin vanhaa keskustaa eli Kivi-Poria koristavat lukuisat kauniit vanhat kivirakennukset. Vanhassa keskustassa ihastelet muun muassa Porin kaupungintalona toimivaa Junneliuksen palatsia, vuonna 1841 valmistunutta Raatihuonetta ja sen englantilaistyylistä Raatihuoneenpuistoa sekä hienostunutta teatteritaloa. Porin Etelärannan rantakorttelien kiviset kaupunkitalot ja julkiset rakennukset muodostavat yhden edustavimpia vanhoja kivikaupunginosia Suomessa. Alue sijoittuu Etelärannan jokimaiseman ja Valtakadun välille.

Raatihuone ja raatihuoneenpuisto

Uudistunut Eteläranta

Porin Etelärantaa uudistettiin remontilla ja se avattiin toukokuussa 2024 upeampana kuin koskaan. Etelärannan viihtyvyyttä on parannettu mittavilla uudistustöillä ja alue sopii niin oleskeluun kuin tapahtumapaikaksi jatkossakin. Matkailijoille Eteläranta näyttäytyy yhtenä Porin tunnistettavimpana paikkana ja täällä Porin parhaat puolet saakin taltioitua mahtaviksi otoksiksi. Jokirannassa myös ravintola- ja kahvilapalveluita, jotka saavat nauttimaan ihastuttavista maisemista pidempäänkin. Etelärannassa sijaitseva Porin taidemuseo avautuu peruskorjauksen jälkeen tammikuussa 2025.

Ihmisiä kävelemässä Etelärannassa Shots-ravintolan edustalla

Tunnelmalliset kirkot

Porin seudun kirkot ovat kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia ja arkkitehtuurisesti keskenään hyvin erilaisia. Porin kirkoista vanhin on Ahlaisissa ja suurin uusgoottilaista tyyliä edustava Keski-Porin kirkko keskustassa.

Tarina viimeisen leposijan takana

Juséliuksen mausoleumi sijaitsee Käppärän hautausmaalla muutaman kilometrin päässä Porin Kauppatorilta ja se on yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä. Mausoleumin rakennutti liikemies ja vuorineuvos Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi.

Juséliuksen mausoleumi ulkoapäin