Matkailijalle
Vastuullinen matkailu huomioi matkailun nykyiset ja tulevat vaikutukset siten, että matkailijoiden, matkailuyritysten, matkailukohteiden, ympäristön ja paikallisväestön tarpeet on huomioitu nyt ja tulevaisuudessa.
Miksi valita vastuullinen matkailu?
Matkailemalla vastuullisemmin pidämme huolta meille kaikille tärkeistä asioista. Näitä asioita ovat mm. luonnon monimuotoisuuden sekä kulttuuriperinnön säilyttäminen. Esimerkiksi Yyterin alue sekä useat historialliset kulttuurikohteet tarvitsevat meidän suojeluamme, jotta nämä meille tärkeät kohteet ja alueet säilyvät myös tuleville sukupolville.
Miten valita vastuullisemmin matkaillessa?
Nauti paikallisista luonto- ja kulttuurielämyksistä
Näin tuet myös paikallisia toimijoita, jolloin matkailukohteesi valinta vaikuttaa positiivisesti paikallisten kohteiden suojeluun ja kehittämiseen. Matkailijana sinulla on mahdollisuus vaikuttaa paikallisten yrittäjien, työntekijöiden ja asukkaiden elämään – valitse siis fiksusti.
Porissa kaunis luonto, kuten Yyterin alue, tarjoaa runsaasti tekemistä seikkailupuistosta luontoreitteihin. Visit Porin sivuilta löytyy esimerkiksi opastettuja kävelyretkiä ja kierroksia eri kulttuuri- ja luontokohteissa. Tarjolla on myös veneretkiä, joiden avulla voi tutustua kaupunkiin ja ympäröivään saaristoluontoon sekä Selkämeren kansallispuistoon. Valinnanvaraa siis löytyy!
Suosi autoilun sijaan joukkoliikennettä
Liikkuessasi paikasta toiseen suosi julkista liikennettä mahdollisuuksien mukaan. Poriin pääsee helposti käyttäen julkista liikennettä. Liikkuessa Porissa kannattaa hyödyntää monipuolisia tapoja siirtyä paikasta toiseen kuten linja-autoja, pyöriä, sähköpotkulautoja tai omia jalkoja. Esimerkiksi kävellen, pyörällä tai vaikka meloen ei synny ympäristölle haitallisia päästöjä. Poriin voi tulla monella ja Porissa voi liikkua usealla eri tavalla. Tutustu eri vaihtoehtoihin täältä.
Tutustu paikallisiin palveluihin
Mahdollisuuksien mukaan suosi vastuullisia paikallisia toimijoita. Tarkista myös onko tuote tai palvelu vastuullinen. Vastuullisen tuotteen tai palvelun voi tunnistaa esimerkiksi Joutsenmerkistä, Green Keystä, Ekokompassista, Reilun kaupan merkistä tai Sustainable Travel Finland -merkistä.
Porin museoille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Ekokompassityön myötä Porin museot on kehittänyt oman ympäristöohjelman, joka sisältää toimenpiteitä museoiden ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
Kunnioita luontoa
Retkeillessäsi luonnossa muista noudattaa retkietikettiä. Älä jätä luontoon mitään, mikä ei sinne kuulu.
Esimerkiksi kaunis Yyteri on matkailijoiden suosiossa. Pitääksemme huolta Yyterin ainutlaatuisesta luonnosta matkailijoille löytyy useita eri luontoa säästäviä valintoja vessoista penkkeihin, pukukoppeihin, roskiksiin ja kulkusiltoihin. Näiden avulla ja yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla pidämme huolen, että Yyteri säilyy yhtä kauniina vuodesta toiseen. Yyteri on saanut kansainvälisen Blue Flag -vastuullisuussertifikaatin. Noudatamme Yyterissä vastuullisia tekoja.
Vaikuta ruokavalinnoilla
Pyri suosimaan kasvisruokaa tai lähiruokaa. Kasvispainoitteisen ravinnon kulutus ja tuotanto ovat eduksi niin ihmiselle, kuin maapallolle. Lähiruoan suosiminen puolestaan edistää matkailukohteen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruokaa suosimalla tuetaan myös paikallisen tuotannon pysymistä alueella. Useat paikalliset ravintolat hyödyntävät sesongin tarjontaa annoksissaan. Tutustu paikallisiin ravintoloihin täältä.
Ympäristön huomioivassa ruokailussa otat vain sen verran kuin syöt. Näin ei synny lainkaan ruokahävikkiä. Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään pois, tuhlataan samalla ruoan tuotantoon ja valmistamiseen käytetyt resurssit.
Sateenkaariystävällisen matkailun puolesta
Pori kuuluu tasapuolisesti kaikille, ja tänne on kuka tahansa tervetullut sellaisena kuin on. Me
Visit Porilla puhumme sateenkaariystävällisemmän matkailun puolesta. Pyrimme edistämään
toimintaamme siten, että otamme sateenkaarimatkailijat aiempaa paremmin huomioon niin
markkinoinnissamme, viestinnässämme kuin päivittäisessä toiminnassammekin. Porissa ei
turhia kainostella, ja se tarkoittaa sitä että täällä kuka tahansa saa olla ylpeästi oma itsensä. Visit Pori on We speak gay -yhteisön jäsen.
-
Vastuulliseen matkailuun kuuluu konkreettisia tekoja sekä henkilökohtaisia valintoja. Siksi olemme luoneet vastuullisuusperiaatteet, joiden avulla toivomme edistävämme kestävää matkailua. Visit Porin vastuullisuusperiaatteet löydät listattuna alta.
1.Teemme reilua yhteistyötä
Kehitämme matkailua yhteistyössä muiden alueemme ja alamme matkailutoimijoiden kanssa. Yhdessä voimme paremmin vaikuttaa yhteiskunnan ja matkailun tulevaisuuteen. Haluamme, että alueellamme on hyvä asua ja vierailla nyt ja tulevaisuudessa, joten teemme päätöksiä, jotka ovat kestäviä myös tuleville sukupolville. Kohtelemme kaikkia kunnioittavasti ja oikeudenmukaisesti, ja harjoitamme vain reilua ja rehellistä kaupankäyntiä.
2. Huolehdimme luonnosta
Suojelemme alueemme ympäristöä, maisemia ja luonnon monimuotoisuutta. Toimintamme ei ylitä luonnon kantokykyä, vaan turvaa osaltaan hyvän elämän mahdollisuudet ja puhtaan toimintaympäristön sekä luonnon monimuotoisuuden säilymisen alueellamme myös tuleville sukupolville. Ymmärrämme muun muassa Yyterin ainutlaatuisuuden ja merkityksen suojelukohteena.
3. Kunnioitamme kulttuuriperintöä
Vaalimme alueemme kulttuuriperintöä, mm. Pori Jazz Festival, joka on jatkunut yli 50 vuotta, Kivi-Pori, suojeltu kaupunginosa 1800-luvulta sekä Ahlströmin ruukkialue, joka on Suomen suurin ruukkialue. Tavoitteemme on kulttuurin aito ja kunnioittava esittäminen, elvyttäminen, ylläpitäminen ja vahvistaminen. Ymmärrämme myös, että kulttuurit ovat aina kehittyneet vuorovaikutuksessa ja ottaneet oppia toisiltaan.
4. Edistämme hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa
Kohtelemme työntekijöitämme, vieraitamme ja alueemme asukkaita tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti riippumatta heidän taustastaan. Otamme ihmisten erityistarpeet huomioon toiminnassamme. Koulutamme, opastamme ja kannustamme henkilöstöämme toimimaan vastuullisesti.
5. Suosimme paikallista
Tuemme alueemme tuotteita, palveluita ja yrityksiä, ja tavoitteemme on työllistää paikallisia ihmisiä. Valitsemme vastuullisesti valmistettuja Pori-brändi tuotteita myyntiin. Osallistamme asukkaita ja yrityksiä matkailua koskevissa asioissa, mm. Porin brändiuudistus tehtiin osallistamalla asukkaita. Porin kaupunki on myöntänyt hyvinvointirahaa kaupunkilaisten omille ideoille teemalla porilaiset rakkausteot sekä järjestämällä asukasiltoja eri teemoilla.
6. Panostamme turvallisuuteen ja laatuun
Huolehdimme henkilökuntamme ja vieraittemme turvallisuudesta sekä lain ja viranomaisten määräysten noudattamisesta. Porin kaupungilla on turvallisuuspäällikkö sekä tapahtumien osalta tiivis yhteistyö eri viranomaisten kesken. Porissa kiinnitetään erityistä huomiota suurten yleisötapahtumien turvallisuuteen. Kun kehitämme palveluitamme ja tuotteitamme laatu edellä, luomme edellytyksiä oman toimintamme jatkuvuudelle.
7. Huomioimme ilmastovaikutukset
Teemme ilmaston kannalta hyviä valintoja ja pienennämme hiilijalanjälkeämme. Porin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Seuraamme tulevaisuudessa yhä tarkemmin matkailun ympäristölle aiheuttamaa kuormitusta ja aktiivisella mittaamisella tavoittelemme tehokkaampaa energian ja resurssien käyttöä.
8. Viestimme avoimesti
Viestimme alueellamme rohkeasti matkailun vastuullisista teoista sekä tulevista suunnitelmista ja visioista. Haluamme, että Suomen kestävä matkailu tunnetaan maailmalla. Kerromme avoimesti onnistumisista, mutta myös haasteista.
9. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme
Olemme valmiita uudistamaan palveluitamme ja tuotteitamme, jotta niille riittää kysyntää myös tulevaisuudessa. Vakaa talous ja eettinen liiketoiminta luovat perustan toiminnan kestävälle kehittämiselle.
10. Sitoudumme kestävän matkailun periaatteisiin
Otamme aktiivisen roolin kestävän matkailun edistämisessä ja näiden kestävän matkailun periaatteiden toteuttamisessa. Teemme kestävän matkailun toimenpidesuunnitelman, jonka mukaan toimimme jatkossa yhä systemaattisemmin. Sitoudumme toimenpiteisiin ja haluamme oppia lisää myös tulevaisuudessa.
-
Pori sai Reilun kaupan edistämisyhdistys ry:n myöntämän arvonimen Reilun kaupan kaupunki marraskuussa 2008. Pori saavutti arvonimen toisena kaupunkina Suomessa täytettyään Reilun kaupan kaupungeilta vaadittavat kriteerit. Reilun kaupan kaupungin tai kunnan arvonimi on myönnetty Turulle, Jyväskylälle, Espoolle, Helsingille, Joensuulle, Kauniaisille, Kirkkonummelle, Lahdelle, Lempäälälle, Lohjalle, Riihimäelle, Porille, Tampereelle, Utajärvelle, Vantaalle ja Viitasaarelle.
Porin kaupunki on kaupunginvaltuuston päätöksellä sitoutunut edistämään reilua kauppaa. Arvonimen myötä Porin kaupunki on sitoutunut esimerkiksi tarjoamaan omissa tilaisuuksissaan reilusti tuotettua kahvia ja teetä sekä tiedottamaan Reilusta kaupasta asukkailleen. Kaupunki on järjestänyt pääkirjaston yhteyteen infotilan, jossa on jaossa tietoa Reilun kaupan järjestelmästä. Yhtenä arvonimen keskeisenä kriteerinä on kaupungin kestävien hankintojen lisääminen ja toiminnan kehittäminen jatkuvasti.
Porin Reilun kaupan kannatustyöryhmä pyrkii edistämään Reilun kaupan asiaa Porissa. Tutustu kannatustyöryhmän sosiaalisen median sivuihin Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.
-
Porin kaupunginvaltuuston päätöksellä toukokuussa 2016, Pori liittyi HINKU -kuntien joukkoon tavoittelemaan 80 % päästövähennystä. Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa (Hinku) kunnat, yritykset, asukkaat ja asiantuntijat ideoivat ja toteuttavat yhdessä ratkaisuja kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi.
Pori kuuluu HINKU-kuntien verkostoon ja näin ollen tavoitteena on vähentää päästöjä merkittävästi. Pori on sitoutunut vähentämään hiilijalanjälkeä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Porin kaupungissa on käynnissä monia hankkeita, jotka edesauttavat tavoitteiden saavuttamisessa. Niistä löytyy lisätietoja HINKU-sivuilta.