Kirjojen yö Porin pääkirjastossa
Kirjojen yö valtaa jälleen Porin pääkirjaston torstaina 16. elokuuta klo 16.30 alkaen. Nyt neljättä kertaa järjestettävän monipuolisen kirjallisuustapahtuman teemana on tulevaisuus. Samalla kirjastossa nähdään kaksi erilaista näyttelyä, joissa on esillä runoutta ja lastenkirjakuvituksia. Ennen kirjojen yötä kirjastossa myös tuuletetaan kansallispukuja 11.8.
Kirjojen yö
Kirjojen yön vieraaksi saapuu joukko kiinnostavia kirjailijoita. Mukana ovat muun muassa Finlandia-palkittu Johanna Sinisalo sekä suitsutusta kirjoillaan keränneet Anni Kytömäki ja Emmi Itäranta. Maakunnallista väriä esiintyjäkuntaan tuovat Arttu Tuominen, Mika Rättö, Tapio Koivukari, Pertti Rajala, Heli Laaksonen, Elina Wallin, Aira Savisaari, Harri Ketamo ja Peter Vesterbacka.
Ohjelma on tänäkin vuonna monitaiteellinen. Tapahtumassa on mukana muun muassa kirjanjulkistamistilaisuuksia, kirjailijahaastatteluita, teemakeskusteluita, esityksiä, työpajoja ja näyttelyitä. Ohjelmaa on sekä lapsille että aikuisille. Tapahtumassa nähdään esimerkiksi maistiainen Pori Dance Companyn tanssiteoksesta. Illan päättää ulkoilmaelokuvaesitys, Risto Jarvan Ruusujen aika, suomalaisen scifielokuvan kulttiklassikko vuodelta 1968.
Tapahtuman aikataulu ja koko ajantasainen ohjelma löytyy Porin kirjojen yön Facebook-tapahtumasta. Ohjelma päivittyy kesän mittaan myös kirjaston nettisivulle.
Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Kirjasto palvelee asiakkaita normaalisti Kirjojen yön aikana iltakymmeneen asti. Kirjasto on saanut avustusta tapahtuman tuottamiseen Lounais-Suomen aluehallintovirastolta.
Kirjaston näyttelyitä elokuun aikana
Syrjäkarein- lauseita kaupungin laidalta on esillä Porin pääkirjaston näyttelytilassa 6. – 18.8.2018 osana Kirjojen yö –tapahtumaa. Syrjäkarein-näyttely syntyi Turussa kesällä 2016 kymmenissä kohtaamisissa, joissa sanataiteilijat kirjoittivat runomuotokuvia ja korvarunoja. Projektissa työskenteli myös valokuvaaja, joka kuvasi kohtaamisten paikkoja ja muotokuvasi ihmisiä. Tämän näyttelyn yhteistyötahoina ovat olleet mm. Turun Elokolo, Sirkkalan päiväkeskus ja nuorten työpaja Jokipaja. Valokuvista, korvarunoista ja muista projektin aikana kirjoitetuista teksteistä osa on koottu mukaan näyttelyyn.
Korvarunojen tai runomuotokuvien ei ole tarkoitus tehdä hyvää tai pahaa. Niiden on tarkoitus kommunikoida ja koskettaa. Syrjässä elävien ihmisten ääni tulee kuulluksi runossa. Ketkä ovat syrjäytyneitä, ketkä syrjäytettyjä? Millaista on elää marginaalissa? Miten “syrjä” määritellään? Runomuotokuvassa sanataiteilija katselee runon kohdetta ja kirjoittaa tälle runon. Teksti on nähdyksi tulemisen lahja kohteelleen. Näin syntyneet runot ovat kirjoittajan ja kohteen yhteisiä. Menetelmän on kehittänyt kirjoittajaryhmä Tapiiri. Korvarunossa ihminen kertoo itse omaa tarinaansa. Sanataiteilija kirjaa puhetta ja koostaa siitä runon tiivistäen ja muokaten.
Korvaruno perustuu täysin kohteensa puheeseen. Menetelmän on luonut ja kehittänyt Turun Sanataideyhdistys. Projektia on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.
Semmoset & Tommoset –kuvitusnäyttelyssä esille tuodaan kuvia lastenkirjasta Semmoset & Tommoset – Ihme lahja, Sånhärsons & Såndärsons – En märkligt present on esillä Porin pääkirjaston lastenosastolla 8. – 22.8.2018.
Elina Wallinin porinmurteisen lastenkirjan kuvituksen on tehnyt Heli Laaksonen.
Kirjojen yössä 16.8. kello 16.30 Heli ja Elina julkistavat kirjansa. Kirjan originaalikuvitusta pääsee tarkastelemaan etukäteen jo 8.8. alkaen. Sekä julkistettavan kirjan että sitä edeltävän Tapleti arvotus –kirjan alkuperäiskuvia on esillä. Näyttelystä saa myös makupalan siitä, miten kuvituksesta ja tekstistä muokataan valmis kirja. Tapleti Arvotus –kirjaan pohjautuvaa kirjateatteria esitetään kello 18.30.
Kansallispuvut ulos kaapeista
Vielä ennen kirjojen yötä, pääkirjastossa ehditään kaivamaan kansallispuvut esille. Kansallispukujen tuuletuspäivää vietetään Porissa lauantaina 11.8. kello 12 – 14 pääkirjaston eteisaulassa. Tule kirjastoon ottamaan kansallispukuselfie – oma tai lainattu puku päällä!
Päivään voit osallistua saapumalla paikalle joko oman puvun kanssa, tai sovittamalla Porin Kalevalaiset ry:n paikalle tuomia naisten ja tyttöjen kansallispukua. Halutessasi voit pakata mukaan eväät ja siirtyä piknikille lähipuistoon. Säävarauksella – muutoin pysytellään kirjaston tiloissa. Tapahtuman järjestävät yhdessä Porin Kalevalaiset ry ja Porin kaupunginkirjasto – Satakunnan maakuntakirjasto.